فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم، کامبیز منظم، حسین سالاریان زاده صفحه 210
    مقدمه
    پیچیده بودن نظام سلامت و ضرورت سیاست گذاری مبتنی بر شواهد ایجاب می کند تا نظام سیاست گذاری سلامت بر اساس ویژگی ها و معیارهای قابل قبول پایه گذاری شود. این تحقیق با هدف بررسی نظرات افرادی با تجربیات ملی در پاسخ به سؤال «کجا و چگونه برای سلامت سیاست گذاری خردمندانه کنیم؟» انجام شده است.
    روش کار
    این بررسی به صورت کیفی و بر مبنای مصاحبه عمیق و ساختارمند انجام شد. نمونه گیری از نوع هدفمند بود و در مجموع با دوازده نفر شامل دو وزیر پیشین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دو نفر از نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، دو نفر از معاونین وزیر و شش نفر از خبرگان و صاحب نظران سلامت در سطح ملی مصاحبه شد. پس از جمع بندی، دسته بندی و تحلیل بر مبنای موضوعات اصلی «مشکلات حوزه سیاست گذاری»، «وظایف سامانه سیاست گذاری سلامت» و «امکانات لازم برای واحد حامی سیاست گذاری» ویژگی ها استخراج و در یک مدل مفهومی جمع بندی گردید.
    یافته ها
    با توجه به تحلیل محتوای مصاحبه ها، ویژگی های یک سامانه سیاست گذاری سلامت در هفت اصل «جلب مشارکت ذی نفعان، پاسخگویی اجتماعی، ضمانت اجرا، شایسته سالاری، جایگاه باثبات، استناد به شواهد علمی، و توانایی همکاری و هماهنگی» جمع بندی شده است که برای هر ویژگی راهکارهای بومی از دیدگاه مصاحبه شوندگان ارایه شده است.
    نتیجه گیری
    ویژگی های طرح شده از دیدگاه افراد مصاحبه شونده با اصول مرتبط به چرخه مؤثر سیاست گذاری سلامت هم خوانی دارد، با این که در مورد جایگاه سامانه سیاست گذاری سلامت نظرات متفاوتی وجود داشت اما رعایت اصول هفت گانه فوق در طراحی و استقرار این سامانه می تواند نظام سلامت کشور را در دستیابی به چشم انداز بیست ساله یاری دهد.
    کلیدواژگان: سامانه سیاست گذاری سلامت، سلامت، مطالعه کیفی
  • حمیدرضا توکلی، مجید ریاضی پور*، حسن رفعتی، سیمین نقوی، حسین رستمی، مژگان سقازاده صفحه 219
    مقدمه

    آفلاتوکسین M1 یکی از شایع ترین سموم قارچی است که غالبا در فرآورده های شیری یافت می گردد و عوارض خطرناکی را به همراه دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی آلودگی به آفلاتوکسین M1 در پنیر پاستوریزه عرضه شده توسط دو کارخانه تولیدکننده فرآورده های لبنی در شهر تهران می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، 100 نمونه پنیر پاستوریزه تولید شده توسط دو کارخانه مختلف در دو فصل تابستان و زمستان به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از روش ELISA از نظر آلودگی به آفلاتوکسین M1 بررسی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری t-test و Man- withiney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    AFM1 در 62% از نمونه های مورد آزمایش یافت شد و متوسط مقدار آفلاتوکسین ng/kg (90/51 ±) 39/53 تعیین گردید. تنها 6 نمونه (3/9% موارد مثبت) دارای آلودگی بیش از حد مجاز استاندارد ایران (ng/kg 200) بودند. میانگین AFM1 در نمونه های جمع آوری شده در تابستان به طور معنا داری (03/0 p <) کمتر از نمونه های جمع آوری شده در زمستان بود.

    نتیجه گیری

    درصد قابل توجهی از پنیرهای تولیدشده توسط کارخانجات مختلف در ایران دارای آلودگی به آفلاتوکسین M1 هستند که می تواند سلامت عموم جامعه را تهدید نماید. کنترل و نظارت بیشتر بر خوراک دام و شرکت های تولیدکننده این محصولات می تواند در کاهش میزان آلودگی فرآورده های شیری به این مایکوتوکسین موثر باشد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، پنیر پاستوریزه، فرآورده های لبنی، ELISA
  • مریم احمدی، لیلا شاهمرادی، مریم برآبادی، فاطمه حسینی صفحه 226
    مقدمه
    قابلیت استفاده سیستم اطلاعاتی، میزانی است که یک سیستم بتواند با حفظ کارآیی، اثربخشی و رضایتمندی برای رسیدن به اهداف ویژه، مورد استفاده کاربران خاص قرار گیرد. هدف این پژوهش ارزیابی میزان قابلیت استفاده سیستم اطلاعاتی با توجه به هفت اصل قسمت دهم استاندارد ایزومتریک 9241 است.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، ابتدا بیمارستان های دارای شرکت های ارایه دهنده سیستم های اطلاعات بیمارستانی شناسایی شدند. جهت بررسی قابلیت استفاده از سیستم های اطلاعات بیمارستانی، از پرسشنامه استاندارد ایزومتریک 9241، قسمت دهم، که دارای 75 سؤال بود، استفاده شد. در این پرسشنامه 7 اصل شامل تناسب برای انجام وظایف، خود توصیفی، قابلیت کنترل، تحمل خطا، مناسب بودن برای شخصی سازی، مناسب برای یادگیری و تطابق با «انتظارات کاربر بررسی می شود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و جهت بررسی معیارهای مورد نظر در نرم افزار HIS از آزمون توصیفی (میانگین، درصد و فراوانی) استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین معیارهای میزان تناسب سیستم های اطلاعاتی برای انجام وظیفه 04/3، خود توصیف کنندگی 86/2، قابلیت کنترل 09/3، تطابق با انتظارات 14/3 (بیشترین امتیاز)، تحمل خطا 95/2، مناسب برای شخصی سازی 57/2 (کمترین امتیاز)، و تناسب برای یادگیری 97/2 بود.
    نتیجه گیری
    شرکت های توسعه دهنده سیستم های اطلاعات بیمارستانی در ایران باید به قابلیت هایی مانند امکان تغییر فرم ها، صفحات نمایشی و منوها طبق سلیقه کاربر، سازگاری نرم افزار با سطح مهارت و دانش کاربر، تنظیم مقدار اطلاعات نمایش داده شده در صفحه، امکان تغییر عنوان دستورات و موضوعات و کارها طبق مجموعه لغات کاربر، تنظیم پارامترهای ابزار ورودی طبق نیاز کاربر و هماهنگی زمان های پاسخگویی نرم افزار با سرعت کار توجه بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، قابلیت استفاده، ارزیابی قابلیت استفاده، ایران
  • شهین سعیدی نجات، ندا اخروی، مهناز چاهی پور، حمید غنچه، سهیلا فتحعلی زاده صفحه 234
    مقدمه
    ایمنی منازل در حفظ سلامت جامعه به خصوص گروه های آسیب پذیر شامل کودکان و سالمندان نقش مؤثری دارد. این بررسی با هدف تعیین نقش منطقه مسکونی در میزان ایمنی منزل انجام شده است.
    روش کار
    این بررسی مقطعی به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی بر روی 459 منزل در منطقه مرکزی و حاشیه شهر مشهد بر اساس چک لیست ایمنی منازل در طرح کشوری پیشگیری از سوانح خانگی انجام شد. این پرسشنامه پنج قسمت آشپزخانه، اتاق، حمام، بالکن و بام، و راه پله داشت که هر کدام پس از مشاهده امتیازدهی شد. در پایان امتیاز کلی منزل و بخش های پنج گانه آن محاسبه و دسته بندی شد. همچنین عوامل دموگرافیک مربوط به سرپرست خانوار در دو منطقه شامل جنس، وضعیت تاهل و شغل، تعداد افراد خانوار و سطح تحصیلات ثبت گردید.
    یافته ها
    ایمنی منازل دو گروه در بخش های محوطه اتاق ها، حمام و سرویس های بهداشتی داخل منزل، محوطه خارجی منزل شامل بالکن، حیاط، پشت بام و پارکینگ (001/0 p) تفاوت چشمگیر داشتند. همچنین در بین عوامل دموگرافیک نقش جنس و میزان تحصیلات سرپرست خانوار در ایمنی منزل قابل توجه بود، به طوری که در زنان و افراد با تحصیلات کمتر از دیپلم میزان ایمنی منزل در هر دو منطقه کاهش می یافت و میزان این کاهش در منطقه حاشیه شهر بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    ایمنی منازل در مناطق مختلف شهر بیشتر متاثر از منطقه است. لذا نظارت بر ساخت و سازهای حاشیه شهر به خصوص در تعمیرات و تغییرات داخل ساختمان ها الزامی است. تقویت بنیادهای حمایتی زنان سرپرست خانوار و افزایش سطح اطلاعات عمومی جامعه می تواند در ارتقاء ایمنی منازل نقش مؤثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی منزل، جامعه ایمن، مرکزشهر، حاشیه شهر
  • فهیمه رمضانی تهرانی، پریسا امیری، معصومه سیمبر، مرضیه رستمی، فریدون عزیزی صفحه 241
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهند که مردان نسبت به زنان از سلامت کمتری برخوردارند، روش های زندگی نادرست تری دارند و به سلامت خود نیز کمتر اهمیت می دهند. مطالعه حاضر با هدف یافتن مهم ترین عوامل بازدارنده فکری سلامت در مردان طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کیفی و با روش بحث گروهی انجام گردید. مشارکت کنندگان 110 مرد با حداکثر تنوع سنی بودند. همه بحث های گروهی ضبط و بلافاصله پس از اتمام روی کاغذ آورده شد. آنالیز داده ها به روش دستی و با استفاده از روش آنالیز مقایسه ای مستمر و در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گردید.
    یافته ها
    دغدغه های اقتصادی، مسایل خانوادگی، فقدان تامین اجتماعی، و دغدغه های ناشی از ضعف مدیریت کلان از مهم ترین عوامل بازدارنده فکری اولویت سلامت در مطالعه حاضر بود. بر اساس تجزیه و تحلیل محتوایی داده ها، مهم ترین دغدغه فکری مردان، مشکلات اقتصادی و پیامدهای ناشی از بیکاری بود. مشکلات فرهنگی– اجتماعی، مشکلات خانوادگی، فقدان تامین اجتماعی مؤثر، ضعف مدیریت کلان اجتماعی همراه با مشکلات زیست محیطی از جمله مهم ترین دغدغه فکری مردان محسوب می شد به گونه ای که همچون یک بازدارنده فکری مانع از پرداختن آنان به امر سلامت می گردید. عده بسیار کمی هم که به اهمیت سلامت اشاره کرده بودند، به سلامت برای مفید بودن و عدم سربار بودن اشاره داشتند تا اهمیت سلامت برای سلامت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشانگر موانع فکری موجود در راه پرداختن به امر سلامت به عنوان یک اولویت فکری در مردان بود که می تواند کمک مؤثری در زمینه طراحی مداخلات و برنامه ریزی دولتمردان در راستای پیشگیری از بروز بیماری ها باشد.
    کلیدواژگان: سلامت مردان، مطالعه کیفی، بیماری های غیرواگیر
  • سید محمدحسن قاضی زاده، علیرضا مصداقی نیا، علی اردلان*، کورش هولاکویی نایینی، محمود حسینی صفحه 250
    مقدمه

    مهم ترین مراکز آموزش عالی کشور در شهر زلزله خیز تهران واقع شده اند و عدم توجه به آمادگی آنها در برابر زلزله می تواند تهدید جدی برای توسعه آموزش عالی کشور باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی آمادگی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در برابر زلزله انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی که در سال 1388 انجام شد، آمادگی دانشکده بهداشت در چهار بعد اقدامات سازمانی، اقدامات فردی، آسیب پذیری غیرسازه ای و آسیب پذیری سازه ای ارزیابی گردید. سنجش اقدامات سازمانی توسط چک لیست 30 سوالی با مرور مستندات و انجام مصاحبه با افراد مطلع، و سنجش آمادگی فردی به روش نمونه گیری منظم بر روی 204 عضو هیات علمی، دانشجو و کارمند انجام شد. شاخص آسیب پذیری برای سه دسته عوامل غیرسازه ای (تاسیساتی، تجهیزاتی و معماری) محاسبه گردید. ارزیابی آسیب پذیری سازه ای نیز به روش تعدیل شده غربالگری بصری سریع انجام گرفت و شاخص میزان خسارت برآورد شد.

    یافته ها

    آمادگی سازمانی دانشکده برای زلزله 20 از 100 برآورد شد و میانگین آمادگی فردی اعضاء هیات علمی، کارکنان و دانشجویان، 0/36 از 100 (انحراف معیار: 0/12، بین 8/7 تا 3/76) تعیین گردید. آسیب پذیری عوامل تاسیساتی 55/65، عوامل تجهیزاتی 80/55 و عوامل معماری 48/53 محاسبه شد. در ساختمان سبز 75/0 < LR < 5/0 به معنای نیاز به مقاوم سازی و در ساختمان های نفیسی و اداری 75/0 LR > به معنای الزام به بازسازی بود.

    نتیجه گیری

    دانشکده بهداشت در ابعاد آمادگی سازمانی، فردی، سازه ای و غیرسازه ای در برابر زلزله نیازمند ارتقاء جدی است. این مطالعه نمونه ای است که می تواند توجه مسوولین آموزش عالی کشور را به اهمیت موضوع آمادگی در برابر زلزله و انجام ارزیابی خطر جلب نماید.

    کلیدواژگان: زلزله، آمادگی، آموزش عالی، تهران
  • ژیلا عابدسعیدی، مصیب مظفری*، مهرنوش پازارگادی، حمید علوی مجد صفحه 257
    مقدمه

    مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت چهارچوب مناسبی جهت استقرار یا ارزیابی مدیریت کیفیت جامع در سازمان است. این مطالعه جهت بررسی معیارهای توانمندساز شامل رهبری، خط مشی و راهبرد، کارکنان، منابع و مشارکت ها و فرآیندها بر حسب مدل فوق در مراکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی انجام شده است.

    روش کار

    399 پایگاه مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی شهری و جاده ای و واحدهای ستادی مراکز ایلام، بوشهر، مازندران، اردبیل، آذربایجان غربی، یزد، تهران، خراسان رضوی، اصفهان و سیستان و بلوچستان و کلیه کارکنان (1576 نفر) و مدیران آنها (328 نفر) انتخاب شدند. مطالعه با استفاده از یک مقیاس رتبه بندی 189 گویه ای برای ارزیابی سازمان و 2 پرسشنامه جهت بررسی سبک رهبری و جو توانمندسازی، طی 14 ماه انجام گردید.

    یافته ها

    مراکز منتخب، از 500 امتیاز معیارهای توانمندساز، میانگین (6/34) 4/168 امتیاز را کسب نمودند و در گروه سازمان های مبتدی که در ابتدای مسیر کیفیت هستند قرار گرفتند. در مقایسه، مراکز تهران، خراسان رضوی و اصفهان با امتیاز بالاتر، واجد شرایط گواهی اهتمام به کیفیت هستند. معیار رهبری کمترین (4/9 ±6/26) و معیار کارکنان بیشترین میانگین امتیاز (6/5 ±1/35) را کسب کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه ایجاد بسترهای لازم جهت استقرار مدیریت فرآیند، ترویج مشتری مداری، نهادینه کردن فرهنگ بهبود مستمر، توانمندسازی و مشارکت کارکنان، ایجاد گروه های کیفیت و دیگر اجزاء اساسی مدیریت کیفیت، نیازمند تغییرات بنیادین در آگاهی و نظام فکری مدیران و کارکنان است، پیشنهاد می شود مرکز از طریق آموزش های تخصصی در زمینه ارتقاء کیفیت، آنان را توانمند سازد تا قابلیت لازم برای استقرار مدیریت کیفیت جامع مهیا گردد.

    کلیدواژگان: بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی، معیار توانمندساز، مدیریت کیفیت جامع
  • محمود کاظمیان، وحید علی پور صفحه 267
    مقدمه
    دولت هر ساله از طریق طرح های بیمه درمانی مشارکت قابل ملاحظه ای در هزینه های درمانی شاغلین بیمه شده در بخش غیررسمی اشتغال فراهم می نماید، با این حال، تعداد بسیاری از خانوارها در گروه جمعیت فعال شاغل و بیکار در بخش غیررسمی از پوشش بیمه های درمانی بازمانده اند. در این تحقیق سیاست های عمومی دولت در گسترش بیمه درمانی همگانی برای تحت پوشش قرار دادن جمعیت فعال در بخش غیررسمی و طرح بیمه درمان خویش فرمایان ارزیابی گردید.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی– تحلیلی، از داده های ثبتی مرکز آمار ایران، سازمان های تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی استفاده شد و داده های تلفیقی با ویژگی جامعیت کشوری فراهم گردید. همچنین از روش تحلیل وضعیت جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    سهم دولت طی سال های 1386 -1375 برای جبران منابع مورد نیاز برای پوشش خانوارها در گروه جمعیت شاغل و بیکار در بخش غیررسمی کاهش یافته است. همچنین متوسط رشد هزینه سرانه درمان برای بیمه شده های بخش غیررسمی کمتر از متوسط رشد این هزینه برای کل بیمه شده های شهری (در بخش های رسمی و غیررسمی) بوده است. در طرح فعلی بیمه درمانی برای این گروه نیز پرداخت نیمی از کل هزینه درمان برعهده جمعیت یاد شده گذارده شده است.
    نتیجه گیری
    بدون دخالت دولت برای سازمان دهی طرح های بیمه درمانی برای بخش غیررسمی و تامین مالی آنها، گسترش پوشش بیمه های بهداشتی و درمانی برای این بخش امکان پذیر نمی باشد. نتیجه طرح بیمه درمانی خویش فرمایان نشان دهنده نبود انگیزه و تقاضا برای بیمه درمانی در شرایط اختیاری، و به خصوص برای جمعیت فعال بیکار، بوده است.
    کلیدواژگان: جمعیت فعال در بخش غیررسمی اشتغال، بیمه اجتماعی درمان، طرح بیمه درمان اختیاری خویش فرمان
|
  • Damari B., Vosoogh Moghaddam A., Monazzam K., Salarianzadeh H Page 210
    Introduction
    Complexity of Health System along with importance of evidence based policy making implies the health policy system to be based on reasonable characteristics and measures. The goal of the current study was to respond to the question of where and how to make wise policies for health.
    Method
    This is a qualitative study based on in-depth structured interviews and purposeful sampling. The interviewees were 12 persons including: 2 ex-health ministers, 2 parliamentarians (members of Commission for Health), 2 ex-deputy health ministers and 6 national health experts. Data were collected, stratified and analyzed in 3 main themes, namely "policymaking problems", "functions of the health policy making system" and the "requirements for policy support unit", to shape the conceptual frame work.
    Results
    Regarding the content analysis of the interviews, characteristics of a reasonable health policy making system were summarized in having seven principles, namely: “stakeholder's participation”, “social accountability”, “securing of implementation”, “meritocracy”, “sustainability in positions”, “being evidence based” and “ability for coordination and collaboration”. The interviewees have proposed several customized solutions to cope with each of the seven principles as well.
    Conclusion
    All seven items mentioned by the interviewees are quite consistent with the health policy making cycle. In spite of all controversies on the location of the health policy support unit within the health sector, one can conclude that taking all the aforementioned principles into full consideration while designing and implementing the policy making system for health would assist the health system to attain the country’s 20-year vision in the health sector.
  • Tavakoli Hr, Riazipour M., Naghavi S., Rostami H., Saghazadeh M. Page 219
    Introduction

    Aflatoxin M1 (AFM1) in one of the most common mycotoxins that can often be found in dairy products and has some serious complications. The aim of this study is to assess AFM1 contamination of pasteurized cheese produced by two dairy factories in Tehran.

    Methods

    In this cross-sectional study, 100 samples of pasteurized cheese produced by two factories were gathered in both winter and summer seasons and examined by ELISA technique for AFM1 contamination. Data were analyzed by SPSS using T-test and Man-withiney statistical tests.

    Results

    AFM1 was found in 62% of examined samples. The average contamination level was 53.39 (±51.90) ng/kg. AFM1 contamination of six samples (9.3% of positive cases) exceeded Iran’s standard level (200 ng/kg). Mean contamination of AFM1 in summer cheese samples was significantly lower than winter samples (p< 0.03).

    Conclusion

    The finding of this study showed that produced cheese in Iran have high contamination of AFM1 which can threaten public health. Better control of animal feeding and dairy factories can reduce AFM1 contamination in dairy products.

  • Ahmadi M., Shahmoradi L., Barabadi M., Hoseini F Page 226
    Introduction
    Usability of information systems means the ability of these systems to be used effectively, satisfactorily and efficiently for specific objectives by specific users. This study aims to evaluate the usability of hospital information systems (HIS) according to the criteria of isometric 9241, Part 10.
    Methods
    In this cross-sectional study, hospitals which have HIS were identified and the standard questionnaire of isometric 9241, Part 10, was used to assess their HIS. This questionnaire assesses these seven principles: suitability for the tasks, self- descriptiveness, controllability, conformity with user expectations, error tolerance, suitability for individualization, and suitability for learning. The SPSS software was used to analyze data; descriptive tests (mean, percentage and frequency) were used to review the specified criteria.
    Results
    T he mean score of suitability for the task was 3.04, while the mean scores for self- descriptiveness, controllability, error tolerance, and suitability for learning were 2.86, 3.09, 2.95, and 2.97, respectively. The highest score was for conformity with user expectations (3.14) and the lowest was for suitability for individualization (2.57).
    Conclusion
    Developers of HIS in Iran should pay more attention to some abilities such as the ability of forms, screens and menus to be changed according to user’s preferences; compatibility of HIS with user’s level of knowledge and skill; adjustability of the amount of information displayed on screen according to user’s needs; compatibility of the names of commands, objects, and actions with user’s vocabulary; adjustability of input devices according to user’s needs; and adjustability of the software's response times according to user’s speed.
  • Saeidi Nejat Sh, Okhravi N., Chahipour M., Ghonche H., Fathalizade S Page 234
    Introduction
    Home safety plays an important role in community health, especially when it comes to children and elderly. This study aimed to determine the role of residential area in home safety.
    Methods
    In this cross-sectional study, 459 houses in the central area and outskirt of Mashhad were chosen based on cluster sampling. Home safety was assessed using the safety questionnaire of the national plan for prevention of domestic accidents. The questionnaire assesses five parts which are kitchen, bedrooms, bathroom, balcony and roof, and the staircase. The overall home safety score and scores of its five sections were calculated according to the questionnaire guide. Demographic factors including gender, marital status, occupation, number of household and educational level were also recorded.
    Results
    The two groups of houses had different safety scores in rooms and bathroom sections, in addition their external safety scores (balconies, courtyards, rooftops and parking) was different (p<0.001). Among the demographic factors, gender and education of the head of the household played an important role, i.e. the female gender and education level of less than high school diploma were associated with decreased home safety in both central and outskirt regions; the decrease was more significant in the outskirts.
    Conclusion
    Safety of houses is affected by the region. Therefore, monitoring constructions especially in outskirts is essential. Strengthening foundations that support women headed households and increasing the level of public information can play an important role in promoting home safety.
  • Ramezani Tehrani F., Amiri P., Simbar M., Rostami Dovom M., Azizi F Page 241
    Introduction
    Men pay less attention to their health status and have worse life styles compared to women. The current study investigates the perceptional barriers for health among men.
    Methods
    This is a qualitative study which was conducted using focus group discussion (FGD). 110 men in different age groups were selected. All FGDs were audio recorded and transcribed verbatim. Data were analyzed manually using constant comparative analysis and open, axial, and selective coding. Conformability and credibility of the data were validated.
    Results
    The present study demonstrated that economical concerns, family issues, lack of social security, environmental problems and not having appropriate general management strategies are the main health barriers that prevent men from thinking of health as a priority. Content analysis showed that the major concern of men was financial, mostly due to unemployment. A small number of men who considered health as an important issue, did so to avoid being a burden rather than thinking of health per se.
    Conclusion
    This study showed the barriers that prevent men from thinking of health as a main priority. These findings can assist health policy makers in designing appropriate strategies for prevention of diseases.
  • Ghazizadeh Mh, Mesdaghinia Ar, Ardalan A., Holakouie Naieni K., Hosseini M Page 250
    Introduction

    The most important graduate schools of Iran are located in the earthquake prone city of Tehran and any damage to these centers will hinder the sustainable development of Iran’s higher education. This study aimed to assess the preparedness of School of Public Health (SPH) at the Tehran University of Medical Sciences for future probable earthquakes.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2009 and has assessed the SPH preparedness for an earthquake in terms of organizational, individual, structural and non-structural readiness. Using a 30-items checklist, organizational readiness was assessed through documents review and interview with key informants. Individual readiness was assessed using a systematic sampling of 204 faculty members, staff and students. Vulnerability index was calculated for non-structural elements (Basic-installments, equipments and architectural elements). Rapid visual screening was applied for structural vulnerability and the loss rate (LR) was calculated.

    Results

    The organizational readiness score was 20 (out of 100) and the mean of individual readiness was 36.0 (SD: 12.0, range: 7.8-76.3). Non-structural vulnerability for the Basic-installments, equipments and architectural elements were 65.55, 55.80 and 53.48, respectively. The LR of the Green building was between 0.5 and 0.75 that means need to retrofitting; The Nafisi and Administration buildings’ LR were >0.75 that means necessity of reconstruction.

    Conclusion

    The study revealed that SPH readiness for an earthquake should be enhanced in terms of organizational, individual, non-structural and structural elements. The authors hope that this study draws the attention of higher education authorities to the importance of readiness assessment and countermeasures for the earthquake.

  • Abedsaeedi Z., Mozafari M., Pazargadi M., Alavi Majd H Page 257
    Introduction

    Successful implementation of total quality management (TQM) needs committed leadership, customer-based approaches, process management, efficient communication, knowledge management, staff sharing and continuous improvement culture. European Foundation for Quality Management is the appropriate framework for introducing or assessing TQM in organizations. The aim of this study was to assess five enabler criteria including leadership, strategy, people, resources-partnerships and processes in Center for Management of Medical Emergencies and Accidents using European Foundation for Quality Management (EFQM) as framework.

    Methods

    399 road and urban emergency medicine services (EMS) stations and all official units in Ilam, Bushehr, Mazandaran, Ardebil, West Azerbaijan, Yazd, Tehran, Sistan – Baluchestan, Khorasan-razavi and Isfahan centers along with their managers (328) and personnel (1576) were selected. The research was conducted in 14 months by a 189-item rating scale to evaluate organization, and two questionnaires to determine leadership style and status of organization empowering.

    Results

    Overall, t he mean enabler criteria score was 168.4±34.6 out of 500; therefore, the selected divisions were labeled as drifter organizations which were in early stage of quality improvement road. In comparison, the Tehran, Isfahan and Khorasan- razavi centers with higher score were labeled as improver organizations. The leadership criterion obtained the minimum score (26.6±9.4) and people criterion obtained the maximum score (35.1±5.6).

    Conclusion

    To provide the capability for TQM implementation, it is essential to enhance the knowledge and attitude of managers and personnel about quality and its requirements. In addition, EFQM is a proper framework for evaluation and monitoring of EMS performance and determining areas and plans for improvement.

  • Kazemian M., Alipoor V Page 267
    Introduction
    Each year, the government provides considerable financial contribution in health expenditure of the insured employees in the informal sector. Nevertheless, there are still a great number of households in the active employed and unemployed group that are excluded from universal health insurance. This research assessed policies for developing health insurance for active workers in the informal sector, and the self-employed health insurance plan.
    Methods
    This was a descriptive– analytic study. Using the primary record data from the Iranian Statistical Center, Health Insurance Services Organization, and Social Security Organization, the secondary data were created and analyzed using situation analysis.
    Results
    In 1996-2007, the government’s share for compensating the shortages of funds for health insurance of the employed and unemployed workers in informal sector has reduced significantly. Also, the average growth rate of per capita health expenditure of the insured people in informal sector has been less than the average for the insured people in both formal and informal sectors. In the plan of health insurance for the population in informal sector, it is also expected that more than half of the health expenses to be financed by the service users.
    Conclusion
    If the government does not intervene in organizing insurance plan for the informal sector and does not provide financial support, developing of health insurance in this sector is not feasible. The results of the current plan for the self-employed shows that the required incentives and demand for social health insurance is not present in the non-obligatory state, especially for the unemployed active workers.